De rivierboot: Chao Phraya River Express

De grote rivier die dwars door Bangkok vloeit is de Chao Phraya. De rivier komt uit het Noorden en kronkelt door Bangkok heen en komt uit in de Golf van Thailand. De rivier is druk bevaren met vrachtschepen, longboats, toeristenboten en de Chao Phraya Express. Deze bootservice opereert als een soort buslijn  tussen Nonthaburi in het noorden van Bangkok tot aan het zuidelijkste puntje in Bangkok. Tussen deze twee punten bevinden zich bijna 40 haltes waar de Chao Phraya Express dagelijks, verdeeld over 5 verschillende lijnen.

Tijden
De Chao Phraya river express opereert dagelijks tussen 06.00 en 19.00 en vertrekt gemiddeld om de 10-15 minuten.

Kosten / kaartjes
Een kaartje koop je op de boot zelf en kost tussen de 10 en 30 Baht afhankelijk van de afstand. Een kaartje voor de Tourist Boat kost 40 Baht.

De verschillende lijnen
Omdat de Chao Phraya Express over bijna 40 haltes beschikt zijn er verschillende routes in het leven geroepen die dus niet bij iedere halte stoppen. De verschillende lijnen zijn te herkennen aan de kleur vlag die zij voeren die zich boven op de boot bevinden. De vijf verschillende lijnen van de service zijn de groene vlag, de oranje vlag, de gele vlag, de boot zonder vlag, en de blauwe vlag (toeristen boot)

Stops en bezienswaardigheden
De Chao Phraya Express kent bijna 40 haltes aan beide kanten van de rivier. De haltes worden genummerd van N33 in het Noorden tot N1 t/m N33 en ten zuiden van N1 zijn er nog vier zuidelijke stops, S1, S2, S3 en S4.

N13 (Phra Arthit pier)
Bij deze halte kun je stoppen om naar backpackers ghetto Rambuttri en Khao san Road te gaan. Loop, nadat je bent uitgestapt, het kleine souvenir straatje uit tot aan de grote weg. Steek de weg over naar de andere kant en loop rechtsaf. Neem het tweede zijstraatje (bij de 7-11) linksaf om op Rambuttri uit te komen.
De lijnen die bij deze halte stoppen zijn: De lichtblauwe Tourist boat, de oranje vlag en de lokale boot zonder vlag

N10 (Wang Lang pier)
Stap bij deze halte uit op de Wang Lang markt te bezoeken. Een leuke markt met allerlei kwaliteit tweedehands kleding, schoenen en accessoires maar ook nieuwe goedkope merkkleding is hier te krijgen. Verder kun je er erg lekker eten op straat. Verder vind je bij deze halte ook het Siriraj ziekenhuis.
ALLE lijnen stoppen hier

Toeristen pier Maharaj Pier (geen nummer)
Bij deze pier kunt u uitstappen om naar het beroemde Grand Palace te gaan of naar de tempel Wat Mahathat om bijvoorbeeld te (leren) mediteren.
- Speciale pier waar enkel de blauwe toeristen boot stopt

N9 (Tha Chang pier)
Via de Tha Chang pier kun je lopend naar de Grand Palace, Wat Mahathat of het grote park/grasveld voor de Grand Palace genaamd Sanam Luang.
- De lijnen die hier stoppen zijn de lokale lijn zonder vlag en de oranje vlag

N8 (Tha Tien pier)
Wilt u naar Wat Pho (tempel van de liggende Buddha) of Wat Arun stap dan uit bij deze halte. Om naar Wat Pho te gaan kun je bij deze halte de pont (kosten: 3 Baht) naar de overkant.
- De lijnen die hier stoppen zijn de blauwe toeristen boot, de oranje lijn en de lokale boot zonder vlag

N5 (Rachawongs pier)
Uitstappen bij de Rachawongs pier doe je om naar Chinatown te gaan.
- Alle lijnen stoppen hier

N3 (Si Phaya)
Vanaf de Si Phaya kun je gaan winkelen in een moderne shopping mall River City. Daarnaast kun je hier naar Ko van Kessel om een fietstocht naar keuze te doen door bijvoorbeeld ChinaTown. Sla na de pier linksaf, loop vervolgens langs het Sheraton hotel tot aan de shopping mall River City. Het beginpunt van de Ko van Kessel fietstours is te vinden aan de zijkant(rechts) van de shopping mall.
Ook kun je vanaf hier naar het treinstation Hua Lamphong. Je kunt hier naar toe lopen (ongeveer 20 minuten) of een tuk-tuk/taxi nemen.
- Alle lijnen stoppen hier

Central Pier (Sathorn)
Vanaf deze pier kun je naar verschillende luxe hotels, de skybar Lebua at state tower, Silom Road, Sathorn Road en overstappen op de BTS van Saphan Taksin. Vanaf hier kun je ook gebruik maken van de gratis shuttle dienst boot naar de prachtige Asiatique market aan de Chao Phraya rivier.
- Alle lijnen stoppen hier

Tips-thailand
– Probeer de Chao Phraya River Express wegens grote drukte te vermijden tijdens spitsuren (07.00 – 08.00) en ‘s avonds (16:00 – 19.00).
– Op de Chao Phraya rivier zijn longboats actief die je prive kunt huren voor 2000-3000 Baht. Deze boot vaart je prive over de rivier en enkele aftakkingen er van. Je kunt echter ook gewoon de Chao Phraya express nemen over de rivier en uitstappen (en weer teruggaan) om de gehele rivier te zien. Dit scheelt flink in de kosten
– Neem je de nachttrein naar Chiang Mai (vertrektijden 17.00 – 20.00) dan kun je met de taxi in de file terecht komen. Je kunt (ook met koffers) de Chao Phraya express nemen naar pier N3, om vervolgens naar het treinstation Hua Lamphong te lopen of een kort ritje in een tuk-tuk/taxi te nemen. Dit scheelt een hoop tijd en stress.

Geef een reactie