Taxi in Bangkok

Bangkok is een echte ‘taxi stad’ en het is hierdoor niet moeilijk om een taxi te vinden.  De kleurrijke taxi’s zijn er in groen-geel, rode, rood-blauw, geel, oranje, rood en verrijken het straatbeeld van Bangkok. Er is geen merkbaar verschil tussen de kleuren een taxi in Bangkok en allen beschikken over airconditioning. De taxi’s zijn ruim en vaak de nieuwere modellen van Toyota.

Een starttarief van de taxi-meter is 35 Baht die voor de eerste twee kilometer blijft staan. Verder zal de ritprijs binnen het centrum van Bangkok, ruim genomen, niet meer kosten dan 200 Baht. Let op: alle taxi’s hebben een bordje ”taxi-meter” op hun auto staan. Dit betekent niet dat deze meter automatisch aangaat. Taxi chauffeurs hebben de neiging de taxi-meter niet aan te zetten en dan voornamelijk voor buitenlandse toeristen en rond toeristische plekken. Zie hier hoe je het beste een taxi kan nemen met enkele praktische tips zodat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan en een eerlijke prijs betaald.

tips thailand Tips voor het nemen van een taxi

  • Zorg dat de taxi-meter aan staat
  • Probeer stilstaande taxi’s bij toeristische plekken en hotels te vermijden. Houd in plaats daar van een rijdende taxi aan.
  • Vermijd verdachte enthousiaste taxi chauffeurs die naar je toe komen om je (gratis) ergens heen te brengen. Dit is vaak ‘too good to be true’.
  • Zorg dat je een kaart bij je hebt en het adres van je bestemming hebt. Het liefst in het Thai. Bangkok is een miljoenenstad en de taxi chauffeur kent niet alle straten. Daarnaast beschikken zijn ook niet over een navigatie-systeem.
  • Als je weet welke kant je bestemming is probeer dan een weg te vinden die die kant op gaat en daar de taxi te nemen. Neem je hem aan de verkeerde kant van de weg dan kan het zijn dat de taxi chauffeur een kilometer moet doorrijden om vervolgens om te kunnen keren.
  • Kijk, voordat je uit de taxi stapt, goed uit voor aankomend verkeer. Bussen en auto’s zijn goed te zien, maar Bangkok kent vele scooters die overal tussendoor zigzaggen.
  • Neem zoveel mogelijk kleine briefjes mee en vermijd briefjes van 500 en 1000. Taxi chauffeurs hebben hier niet altijd van terug (of doen alsof).

Het nemen van een taxi doe je zo:

Het nemen van een taxi:
1. Probeer een rijdende taxi aan te houden. Taxi’s die beschikbaar zijn hebben een brandend rood licht.
2. Open de deur, vraag of hij je naar je bestemming kunt brengen en zeg daarbij dat de meter aan moet: take meter.
Mocht de taxi chauffeur weigeren prijs roepen bedank hier dan voor. Doe de deur dicht en neem de volgende taxi: er zijn er genoeg.
3. Kijk, zodra de taxi rijdt en de meter aanstaat, naar het nummer van de taxi. Onthoud deze (samen met de kleur van de taxi) of maak er een foto van voor het geval er wat mis gaat of je iets achterlaat in de taxi. Via de taxi centrale kun je later proberen deze taxi te bereiken.

Zie hier een leuk filmpje dat laat zien hoe je het best een taxi neemt (met dank aan Thaifaq)

Geef een reactie