Tuk tuk

Je kent ze vast wel, het kleurrijke lawaaierige vervoersmiddel met drie wielen.  De naam tuk tuk is afgeleid van het geluid dat de tweetaktmotor van dit vervoersmiddel maakt.  De tuk-tuk’s zijn in Thailand vooral populair onder toeristen. De Thaise bevolking vindt ze vooral lawaaierig en vies.  Toegegeven, de tuk-tuk dient voornamelijk gebruikt te worden voor de ervaring op zichzelf. Het scheuren door het drukke verkeer van Bangkok is hier zeker een leuke ervaring en een beleving op zich. Echter is de tuk-tuk vaak niet goedkoper dan een taxi en is ook stukken minder luxe. Voor kleine ritjes is het nemen van een tuk-tuk nog wel te overwegen en hiervoor zul je maximaal 40 Baht moeten betalen. Verder staat de tuk-tuk niet goed bekend en worden vaak in verband gebracht met oplichtingspraktijken.

Een tuk-tuk heeft geen taxi-meter dus men dient van te voren te onderhandelen over een vaste prijs. Voor het nemen van een tuk-tuk gelden grotendeels dezelfde tips en adviezen als voor het nemen van een taxi. Wel dient er met het volgende extra rekening mee gehouden te worden.

tips thailand
– Tuk-tuk chauffeurs in toeristische buurten benaderen toeristen om voor niks of een heel laag bedrag (10-40 Baht) een rondleiding te geven door Bangkok. Dit klinkt te mooi om waar te zijn; en dat is het ook. Zij zullen je bij allerlei winkeltjes afzetten en forceren wat te kopen. om zodoende provisie op te strijken van de winkel eigenaren. Doe dit niet!!
– Tuk-tuk chauffeurs proberen jou vaak ergens anders heen te brengen dan jij zelf van plan bent. Vraag je vaag naar ‘een leuke winkel’, ‘een leuke tempel’ of ‘een leuk restaurant’ dan zal je vaak op andere bestemmingen terecht komen. Vaak melden zij dat parken en tempels dicht zijn en bieden je aan ergens anders heen te brengen. Indien je een tuk-tuk neemt zorg dan dat je weet waar je heen wilt, spreek een prijs af en meldt dat je geen tussenstops wilt maken in winkels of andere provisiepunten van de chauffeur.

Zoals gezegd is de tuk-tuk vaak betrokken bij oplichtingspraktijken, niet erg comfortabel en niet per definitie goedkoper dan een taxi. Neem een tuk-tuk vooral voor de ervaring op zich om voor een klein ritje van A naar B . Probeer in de volgende gevallen het nemen van een tuk-tuk te vermijden:

- Indien chauffeurs jou benaderen ergens (tempel, pingpongshow, tour door Bangkok) heen te brengen.
– Als je niet weet waar je heen wilt en informatie wilt inwinnen bij de chauffeur
– Indien er te gemakkelijk een hele lage prijs wordt gevraagd
– Tijdens spitsuren en voornamelijk in het centrum en in de buurt van een metro of skytrain (MRT of BTS). Wel kun je een kort ritje nemen naar een BTS/MRT station.
– Voor langere afstanden. Een taxi is vaak goedkoper en zeker comfortabeler.

Geef een reactie