Algemene informatie en tips

Thailand is een koninkrijk in Zuid-Oost Azië en kent ruim 67 miljoen inwoners. Het land wordt ook wel ”Het land van de glimlach” genoemd. Thailand is erg populair onder buitenlandse toeristen, in 2012 bezochten maar liefst 22 miljoen toeristen het land. Deze kwamen voornamelijk uit China, Maleisië, Rusland en Zuid-Korea. Vooral Pattaya is erg populair onder toeristen. Zeker 8 miljoen toeristen bezochten deze badplaats in 2012.

Landen informatie

Hoofdstad:
Bangkok (Thai: Krung Thep) waar tussen de 8 en 15 miljoen mensen wonen

Inwoners:
67 Miljoen

Buurlanden:
Laos en Cambodja in het oosten, Myanmar in het westen en Maleisië in het Zuiden

Religie:
Ongeveer 95% van de Thaise bevolking is boeddhistisch

Munteenheid:
Thai Baht. 1 euro is ongeveer 40 Baht. Een briefje van 100 Baht is dus €2,50

Tijdsverschil:
In Thailand is het 5 uur later tijdens onze zomertijd en 6 uur later tijdens de wintertijd

Feestdagen:
1 januari: Nieuwsjaarsdag
25 februari: Makha Bucha dag
1 april: Paas maandag
15 & 16 april: Songkran Festival
20 mei: Tweede Pinkersterdag
24 mei: Visakha Bucha dag
22 juli: Asarnha Bucha dag
12 augustus: Verjaardag van de Thaise koningin
23 oktober: Chulalongkorn dag
5 december: Verjaardag van de Thaise koning
25&26 december: Kerstmis
31 december: Oudejaarsdag

Klimaat
Thailand kent een tropisch klimaat. Hierdoor is het het gehele jaar ongeveer 30 graden celcius. Het land is in te delen in 3 delen, Het Noorden (Chiang Mai en omgeving), Bangkok en omgeving en het Zuiden waar de vele eilanden zich bevinden. Per deel kan het weer sterk verschillen. Kijk bij de specifieke delen en eilanden wanneer de beste reistijd is omdat dit zelfs verschilt tussen de eilanden aan de oost- en westkust. Zo is het in July monsoontijd in Krabi en Phuket terwijl het aan de andere kust aan de kant van Koh Samui minder zal regenen. Wel zijn er drie algemene seizoenen te onderscheiden die het klimaat in Thailand typeren:

Regenseizoen: Juni t/m Oktober
Hete seizoen: Maart t/m Juni
Droge en koelere seizoen: November t/m Februari

Thailand staat er om bekend dat het het hele jaar goed mogelijk is om heen te gaan. Tijdens het regenseizoen regent het nooit de gehele dag maar vaak regent het 1 of 2 uur tijdens het einde van de middag of in de avond en is ook iedere dag de zon waar te nemen. Kijk voor de beste reistijd per eiland/badplaats op de betreffende pagina omdat dit sterk kan verschillen.

Praktische informatie

Elektriciteit
Het voltage in Thailand is 220 volt en vaak kun je in hotels gewoon je Europese stekker met 2 ronde pinnen gebruiken. Echter zijn er ook regelmatig stopcontacten die gebruik maken van 2 of 3 platte pinnen.
 tips thailandNeem een kleine reisstekker mee om zeker te zijn dat je ieder stopcontact in Thailand kunt gebruiken

Simkaart / internet
In veel restaurants, hotels en cafe’s is Wi-fi aanwezig. In sommige (goedkopere) hotels is dit niet altijd het geval of moet je hiervoor betalen.
tips thailand Schaf een Thaise simkaart aan van bijvoorbeeld DTAC, TrueMove, AIS etc. 
Voor 300-400 Baht (bijna 10 euro) heb je een maand internet data op je mobiel. Deze kun je aanschaffen op het vliegveld of in bijvoorbeeld de 7-11 die in iedere straat aanwezig zijn. Ook kun je deze in het Engels opwaarderen in iedere 7-11.

Geld wisselen
Er zijn verschillende kantoren in Thailand waar je geld kunt wisselen. Het hangt vaak sterk af van het kantoor en de locatie van het kantoor welke koers en commissie gehanteerd worden. Op de wisselkantoren op het vliegveld ben je vaak het duurste uit wanneer je geld wilt wisselen.
tips thailandDe kantoren die de gunstigste koers hanteren zijn de SuperRich kantoren. Deze kantoren zijn te vinden in Bangkok in bijvoorbeeld Khao san Road en in het centrum bij verschillende BTS stationnen. Kijk hier voor een lijst met SuperRich kantoren.

Pinnen:
In Thailand kun je overal pinnen en vaak is het ook mogelijk om met creditcard te betalen. Thailand kent één van ‘s werelds hoogste bedragen als het neerkomt op pinnen met een buitenlandse pas. Naast het bedrag dat je eigen bank rekent, rekent de Thaise bank per pin transactie tussen de 150 en 180 Baht wat neerkomt op ongeveer 4 euro. Om zo min mogelijk te betalen zul je iedere keer een zo hoog mogelijk bedrag moeten pinnen.
tips thailand AEON en CitiBank pinautomaten rekenen geen geld voor het pinnen! Deze automaten zijn vaak te vinden in grote shopping malls en bij supermarkten als Big-C en Tesco-lotus.

 

Geef een reactie