Weer

Weer

Aardrijkskundeles in klimaat

Wie op de eerste bank zat tijdens de aardrijkskundeles herinnert zich nog dat Thailand een tropisch klimaat kent, bestempeld in het noorden door de savanne en in het zuiden door de moesson. Om een tropisch klimaat te mogen zijn bedraagt de minimumtemperatuur minimaal 18 graden celsius. Het hele jaar rond. De gemiddelde temperaturen liggen in Thailand rond de 27 graden Celsius. Dat is heel wat anders dan in het koude kikkerlandje Nederland. Het regenseizoen Thailand en de warme temperaturen creëren een ideale leefomgeving voor een beduidend verschillende en diverse dieren- en plantenwereld. Geen wonder dat veel landgenoten hun heil zoeken in die tropische temperaturen met een compleet andere flora en fauna dan bij ons.

Het regenseizoen Thailand

Het regenseizoen Thailand loopt in juli, augustus, september en oktober. De heftige buien duren maximaal een uur en komen geheel onaangekondigd. Het ene moment loop je onder een stralend blauwe lucht en het andere betrekt het en gaan de hemelsluizen open. Gelukkig niet dagenlang, maar dus wel korte, hevige plensbuien. En dat ongeveer 2x per dag. Het voordeel van reizen tijdens het regenseizoen Thailand is dat er minder toeristen zijn, het een beetje koeler is, de natuur groen en levendig oogt en dat het het een stuk goedkoper is om te reizen.De keerzijde van de medaille zijn de muggen, overstromingen en wateroverlast. Ook sluiten restaurants en hotels tijdens het minder drukke seizoen de deuren, dus heb je misschien minder keuze in het aanbod.

Winter in Thailand

De natuur fleurt helemaal op na het regenseizoen Thailand. De periode van november, december, januari en februari is dan ook hét moment dat veel toeristen naar Thailand afzakken. In het noorden, dankzij het savanneklimaat, is het ‘s ochtends koeler dan in het zuiden.

houten pad door de jungle

Zomer in Thailand

Het hete seizoen, gekenmerkt door droogtes, loopt in maart, april, mei en juni. Plan je uitstapjes in de ochtend of namiddag om de genadeloze zon te mijden. in tegenstelling tot het regenseizoen loont het niet zozeer de moeite om een waterval te gaan bekijken, de kans is groot dat er geen water stroomt. Met temperaturen tegen de 40 graden Celsius op het middaguur zoek je best de zee of een zwembad op om af te koelen. Dat kan ook en zeker tijdens het Sonkran festival, het Thaise nieuwjaarsviering, waar traditioneel een gigantisch watergevecht plaatsvindt.