Welke rechten heb ik al reiziger van een vliegvakantie?

Welke rechten heb ik al reiziger van een vliegvakantie?

Nederlanders gaan regelmatig op vakantie. We houden ervan om even te ontspannen en dat doen we het liefst in een andere omgeving. Toch loopt niet alles altijd op rolletjes en ben je soms meer gestrest op vakantie dan dat je thuis was gebleven. Misschien helpt dit rijtje aan ‘rechten van de reiziger’.

 

Vertraagde vlucht

Het komt wel eens voor dat een vlucht om de één of andere reden vertraagd is. In het ergste geval is hij overboekt of geannuleerd door wat voor reden dan ook. Wat moet je dan? Daar sta je met al je koffers en je handbagage koffer op het vliegveld. Reizigers hebben al snel recht op een financiële vergoeding ter compensatie van het ongemak. Welk bedrag daar tegenover staat hangt af van de duur van de vlucht en hoe lang de vlucht vertraagd was. Je kunt de compensatie regelen via Vlucht Claim Service die je op de website van de Consumentenbond kan vinden. Hier kun je door middel van het invullen van de datum en het nummer van de vlucht meteen checken of jij een vergoeding krijgt. Als de vertraging te maken heeft met overmacht, dan zal je niets krijgen. Reis je in Nederland per trein, dan kun je vanaf een vertraging van dertig minuten een vergoeding krijgen, tenzij er gewerkt wordt aan het spoor.

 

Overboekt

Het werken in een hotel of voor een vliegmaatschappij blijft mensenwerk en mensen kunnen fouten maken (al doen niet expres). In het ergste geval kan je vlak voor het inchecken te krijgen dat de vlucht of je hotel overboekt is. Dat is altijd de fout van de reisorganisatie, vliegmaatschappij of het hotel, dus jij hebt nu recht op een kamer of vlucht die dezelfde waarde heeft als die je geboekt had. Als je via een reisorganisatie hebt geboekt die is aangesloten bij ANVR, dan heb je dat slim gedaan. De ANVR beschermen namelijk de reisvoorwaarden van de reiziger en de touroperator moet nu zijn best gaan doen voor jou. Ga niet te snel in op hun voorstellen, maar wees kritisch!

 

Waarom een vliegvakantie boeken?
Iedereen wil toch wel eens ervaren hoe lekker het is om aan het strand te liggen op een ver tropisch eiland? Door te kiezen voor een exclusieve vliegvakantie kun je zelf beleven hoe het is om op zo’n geweldige zonnige plek te zijn. Kies je bijvoorbeeld voor Aruba, Bonaire of Curacao? Of ga je voor Indonesië of nieuw zeeland? De mogelijkheden zijn eindeloos. Wellicht de mooiste plekken vind je rondom de Malediven en de dominicaanse republiek. Je kunt ook vliegvakantie naar europa gaan. Denk dan aan landen zoals Spanje of Portugal. Als laatste zijn de kuststreken van Egypte en Turkije natuurlijk ook heel erg mooi (net als Griekenland en Italië). Samengevat zijn er dus voldoende mooie plekken voor een vliegreis, zowel in Europa als in andere werelddelen.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *